Trådløse printer problemer

Trådløse printer problemer

En kunde der havde fået ny router, i forbindelse med skift af internet udbyder (fibernet), havde pludselig problemer med at printe fra sine to bærbare computere. Det virkede ellers altid med den gamle 4G router.

Når computerne havde været ude af huset, på et andet trådløst netværk, og kom til hjemme netværket, ville først den ene ikke udskrive trådløst, og næste gang ville den anden heller ikke. Dagen efter var det omvendt. Det gav en masse bøvl, og grå hår.

Den nye router havde som standard indbygget og aktiveret det der hedder Bandsteering. Det vil sige at router udsender to trådløse netværk, på 2.4 GHz og 5 GHz båndene, og at de ses som et netværksnavn (SSID). Det blev på den måde lidt tilfældigt om computeren valgte det ene, eller det andet bånd, når den havde været ude af huset. Printeren havde ikke flyttet sig, så den stod fast på 2.4 GHz båndet. Dette skulle under normale omstændigheder ikke have nogen negativ betydning, men i dette tilfælde havde det.

Når så computeren automatisk gik på 5 GHz båndet, var de på hvert sit trådløse netværk, selvom de stod som tilsluttet til samme netværksnavn (SSID). Og så kunne computer og printer de i dette tilfælde ikke få forbindelse med hinanden. Der kunne ikke udskrives, og printeren så ud til at være offline, selvom den var online. IP adresser der var forbundet til 2.4 GHz båndet kunne ikke tilgås fra 5 GHz båndet, hvilket er både usædvanligt og uhensigtsmæssigt. Enten er standard opsætningen på routeren forkert, eller også er den defekt.

Jeg fik dog omgået fejlen, ved at logge på kundes (internet udbyders) router via fjernsupport. Jeg slog Bandsteering fra, så der blev to synlige trådløse netværk. De fik hvert sit navn/SSID, [SSIDxx] og. [SSIDxx]-5G. Så kunne både printere og computere tvinges på det samme trådløse netværk, og sådan blev problemet omgået.

Retfærdigvis skal det pointeres at det ikke er selve bandsteeringen der var problemet. Men det var det faktum at 2.4 og 5 GHz opførte sig som to separate netværk, på internet udbyderens router, der gav problemet. IP adresser der var forbundet til 2.4 GHz båndet kunne ikke tilgås fra 5 GHz båndet, hvilket er både usædvanligt og uhensigtsmæssigt. Kunden må eventuelt gå til udbyder og få den router skiftet.

Routeren var endvidere monteret i et lille rum, helt nede ved gulvet. Det var opsat så alle enheder der understøtter 5 GHz blev tvunget derover (mindre rækkevidde), via opsætningen “Forced 5 GHz” på 2.4 GHz. Så begge computere fik faktisk som sidegevinst bedre trådløs forbindelse på 2.4 GHz i dette tilfælde.

Trådløse printer problemer