Vær sikker på internettet

Pas på dine data

Danmark og mange andre lande, er på det seneste blevet ramt af et omfattende hackerangreb med såkaldt ransomware, under navnet WannaCry, der angiveligt skulle være udviklet af, og stjålet fra, den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

WannaCry udnytter et sikkerhedshul i Microsoft, som Microsoft har lukket i marts. Men mange opdaterer ikke deres Windows styresystem, og det betyder, at der er adgang for programmet på disse computere.

Hvad er WanneCry

WannaCry er ikke et helt almindeligt ransomware-program, der spredes ved at man klikker på f.eks. en vedhæftet fil i en mail man har modtaget, eller downloader en inficeret fil. Se eksempel. Det er også en såkaldt worm (orm), der spreder sig til andre computere, med dette sikkerhedshul, så snart den får tilgang til en.

Ransomware lagrer sig på din computer, og derefter holder den data på computeren som gidsel (krypterer dem), og du bliver tilbudt at få data frigivet mod en løsesum i bitcoins (En virtuel valuta, der er et alternativ til penge).

Hvorfor stoppes forbryderne ikke bare

Bitcoin-systemet, som løsesummen opkræves i, håndteres kollektivt i et netværk af computere ved hjælp af krypiske algoritmer. Som følge heraf er bitcoin i modsætning til traditionelle valutaer hverken reguleret, eller underlagt beskyttelsesregler, i hverken dansk eller europæisk lovgivning. Derfor er pengestrømmene meget svære at spore.

Sådan sikrer du dig bedst

Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du opdatere din Windows på din computer, med de seneste sikkerhedsopdateringer fra Microsoft.

Du kan checke det ved at gå i ”Kontrolpanel” > ”System og sikkerhed” > ”Windows Update” > ”Søg efter opdateringer” på din computer. Derefter skal du vælge at installere opdateringen.

Microsoft skulle i den forbindelse efter sigende have lavet en ekstraordinær opdatering til Windows Vista og XP, der ellers ikke supporteres af Microsoft mere.

Backup af dine data er også en måde at sikre sig på. Så er du sikret, hvis uheldet skulle være ude.

Vær sikker på internettet