Lej en Supporter

Optimering af ældre PC

Kan du huske, da du fik din computer fra ny? Alt kørte som en drøm og meget hurtigere end den gør nu, her nogle år senere. Måske på tide at få renset ud i systemet på computeren. Jeg kommer her med et par simple råd, der måske kan hjælpe din computer lidt op i omdrejninger igen.

Ryd op i dine programmer
Med tiden installerer de fleste mennesker mange forskellige programmer, som de aldrig rigtig bruger igen. De fylder til dels på harddisken, og nogle af dem bruger af hukommelsen, også når de ikke anvendes, og kan sløve systemet unødigt.
Programmer der indlæses ved opstart
Lad ikke unødige programmer eller applikationer tømme dine hukommelsesressourcer. De kan forlænge opstartstiden på din computer væsentligt  Slå fra at de startes ved opstart af computeren.
Trin 1: Tryk på Ctrl+Alt+Del tasterne samtidigt for at åbne”Jobliste”.
Trin 2: Vælg derefter fanen “Start” (under “Flere oplysninger”, hvis den ikke vises) og find/deaktivér de unødvendige programmer eller applikationer der er unødvendige og/eller har opstartseffekt. Tryk på “Deaktiver” knappen, når du har markeret det aktuelle program eller den aktuelle applikation.

Ryd browserdata
Slet billeder og filer der er gemt i browserens cache under Browserindstillinger (Historik)
Diskoprydning
Med diskoprydning (Windows Systemværktøj) kan du fjerne overflødige og midlertidige filer, samt tømme papirkurven for slettede filer.
Diskdefragmentering
Når du bruger din computer, bliver der hele tiden skrevet og slettet filer på harddisken, og med tiden harddisken rodet af en masse små fil-bidder, og det kan være med til at gøre computeren langsommere. Den skal læse mere på harddisken for at finde brudstykker til hver enkelt fil, og samme dem til een. Derfor kan det betale sig med jævne mellemrum at samle filerne, så de læses hurtigere. Dette gøres med Windows Systemværktøjet Diskdefragmentering.
Gratis antivirus programmer
Nogle af de gratis antivirus programmer er ikke super for hastigheden. Og din computer bliver ikke dobbelt så sikker, hvis du installerer flere antivirus programmer, men den bliver langsommere. Vil du benytte gratis antivirus program, anbefaler jeg Microsoft Security Essentials, men inden du kaster dig ud i at installere det, bør du af-installere det eksisterende antivirus.

Efter at have gennemgået disse trin, der kan tage op til et par timer, kører computeren forhåbentlig lidt hurtigere. Der er dog ingen garanti for det, men om ikke andet, så har du fået ryddet ud i nogle af alle de unødvendige ting, der ligger og fylder på computeren.

Hvis du vil give den grovfilen, for at komme helt i bund. Så skal du flytte dine data i sikkerhed på USB-nøgle, ekstern hardisk eller lignende. Derefter kan du nulstille computeren til fabriksindstillinger, og starte fra bunden igen. Du skal blot være opmærksom på at det er en tidskrævende proces, da de Window sikkerheds opdateringer m.v. der er udkommet siden computeren var ny, alle skal installeres igen. Endvidere skal f.eks. mailprogram opsættes påny, og programmer som Adobe Reader og Office installeres på ny.